Tarih: | 13 Nisan 2022 Çarşamba |
Türkiye, Küresel İslam Ekonomisi Endeksi genel sıralamasında ilk 5 ülke arasına girdi, ?
Türkiye en büyük 5 ekonomiden biri
Türkiye , 2021'de 7 sıra yükselerek Küresel İslam Ekonomisi Endeksi genel sıralamasında ilk 5 ülke arasına girdi.
Bu kapsamda İslam dünyası ekonomilerine ait sektörlerde araştırmalar yapan DinarStandard tarafından hazırlanan Küresel İslam Ekonomisinin Durumu 2022-SGIE raporu açıklandı.
DinarStandard'dan yapılan açıklamaya göre, Dubai Ekonomi ve Turizm Departmanı'nın (DET) "Fırsatları Açmak" sloganıyla duyurduğu raporun yeni sayısı, Nasdaq Dubai'de yapılan açılış ziliyle duyuruldu.
Rapora göre Müslümanlar, İslam inancından ilham alan etik tüketim ihtiyaçları doğrultusunda gıda, giyim, turizm, ilaç ve diğer yaşam tarzı sektörlerine 2021 yılında toplam 2 trilyon dolar harcadı.
Harcamanın 2025 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 8,9 büyüme oranıyla 2,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye 57 ülkeyi ulusal bazda karşılaştıran Küresel İslam Ekonomisi Endeksi'nin metodolojisi 8 yıl sonra ilk kez güncellendi.
Türkiye, Küresel İslam Ekonomisi Endeksi'nin genel sıralamasında 2021'de 7 sıra yükselerek ilk 5 ülke arasına girdi
. Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya endekste liderliğini korurken, Türkiye endekste ilk 5'e giren ülke oldu. 12. sıradan 5. sıraya en büyük sıçramayı yaptı.
Türkiye'nin ilk beş ülke arasına girmesinde en büyük payı; Tesettür sektörü, Helal gıda ve Müslüman dostu turizm sektörlerindeki lider konumundan ve İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki en yüksek inovasyon seviyelerinden biri olmasından kaynaklanmıştır. Sektör endeksinde Türkiye, Müslüman dostu helal gıda ve seyahat sektöründe üçüncü, tesettür giyim sektöründe ise ikinci sırada yer aldı.
Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda ilk 5 giyim tedarikçisinden biri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda ise dünyanın en büyük 5 tedarikçisi arasında yer alan tek ülke oldu.
İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 57 ülkenin yanı sıra, büyük Müslüman nüfusa sahip ülkelerin yer aldığı Küresel İslam Ekonomisi Endeksi sıralamasında 81 ülke yer alıyor.
Dünya çapındaki İslami finans varlıklarının 2022'de 3,6 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
İslam ekonomisi ile ilgili şirketlere yapılan yatırımlar 2019-2020'de 11,8 milyar dolardan 2020-2021'de 25,7 milyar dolara yükseldi.
İslam ekonomisi ile ilgili şirketlere yapılan toplam yatırımların yaklaşık %66,4'ü İslami finansman işlemleri, %23,6'sı helal ürünler (gıda, ilaç, kozmetik ve moda) ve %10'u İslami yaşam tarzı (seyahat ve medya) kapsamındadır.
Rakamlar arasında şirket liderliğindeki birleşmeler ve satın almalar, teknoloji girişimlerine yapılan risk sermayesi yatırımları ve özel sermaye yatırımları yer alıyor.
Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelere yaptığı ihracat geçen yıl 10,5 milyar doları aştı.
İKT üyesi ülkelerde helal sektörlerle ilgili ürün ithalatının 2025 yılında 336 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. İslami finans varlıklarının 2025 yılında 4,9 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir.
Rapora göre İslam dünyasının ekonomilerinde 35 farklı bölgede büyük ekonomik fırsatlar bulunuyor. dikkate değer fırsat alanları; Komşu ülke sınırına yakın bölgelerde sanayileşme, seyahat teknolojisi, helal gıda ve besin değeri yüksek yatırımlar tespit edildi.
Daha parlak bir gelecek bekleyen sektörler
Açıklamada görüşlerine yer verilen Dubai Ekonomi ve Turizm Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Ali İbrahim ise, son iki yılın herkes için zor geçtiğini belirterek, “Artık sektörler bakıyor. daha parlak bir geleceğe doğru.
SGEI raporunun her sektördeki yatırımcıların, hükümetlerin ve şirketlerin yararlanabileceği fırsatları vurguladığını vurguladı. "
Aynı bağlamda, Dinar'ın Standart Yönetici Ortağı Rafi Al-Din Shikoh şunları söyledi: “Türkiye'nin küresel İslami endeks sıralamasındaki şaşırtıcı yükselişi, büyük ölçüde, bu yıl ilk kez rapora eklenen bir metrik olan inovasyondaki liderliğinden kaynaklanıyor. .
Türkiye'nin İKT ülkelerine ihracatının 10,5 milyar doları bulduğunu ve Türkiye'nin İKT'ye en fazla ihracat yapan ülke olduğunu belirtmekte fayda var. Endonezya dışında. "Bunu başaran ilk on ülke arasında sadece iki İİT ülkesi var. Yatırım açısından Türkiye, 2020-2021'de İslam ekonomisi ile ilgili yatırım anlaşması sayısı bakımından ilk altı ülke arasında yer aldı."
İlgili bloglar:
Emlak sektöründe BAE yatırımlarında artış beklentisi
Türkiye ekonomik büyümede G20'ye öncülük ediyor
Uluslararası kuruluşlar Türkiye ekonomisinin büyümesine yönelik beklentilerini "olumlu" ayarlıyor
İstanbul'da konut fiyatlarında %95 artış
Akış Avrupa'dan Türkiye'ye yatırım Türkiye'de
gayrimenkul yatırım fırsatları
Türkiye Ekonomisi | İstanbul Daireleri| Türkiye Daireler | Türkiye'de Notre | Türk vatandaşlığı | Gayrimenkul satış sonrası hizmetler | Gayrimenkul satış öncesi hizmetler
Size en uygun daireyi seçin
Size özel fiyatlar belirleyelim. Hemen tapunuzu teslim edelim
Denize yakın lüks Kıbrıs projesinde en iyi tatil köylerine yakışır yaşam
Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında Kıbrıs projesi bir arada
Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında proje bir arada
Kıbrıs projesinde bitmeyen tatil hayatı
Deniz, doğa ve şehir manzaralı Kıbrıs projesi
Eyüpsultan sitesinde temiz hava ve yeşilliklerle dolu konforlu yaşam